Immigratie remt bevolkingsdaling in krimpregio’s

Immigratie remt bevolkingsdaling in krimpregio’s


=> 21-5-2014 (oud artikel, maar daarom niet minder interessant)
Door de komst van mensen uit het buitenland is de bevolkingsdaling in krimpregio’s in ons land in 2013 opnieuw minder sterk uitgevallen. Deze gebieden verloren in het afgelopen jaar 3 duizend mensen door verhuizingen binnen Nederland. Dit verlies werd deels gecompenseerd door vestiging van ruim 2 duizend nieuwe inwoners uit het buitenland. Dat waren vooral mensen uit België, Duitsland en uit Midden- en Oost-Europa. Bewoners van krimpgebieden vertrekken, buitenlanders nemen hun plaats in.
In ons land zijn vijf gebieden waar het bevolkingsaantal al minimaal vijf jaar ieder jaar daalt. Het zijn Oost-Groningen, Delfzijl en omgeving, de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg, alle gelegen aan de randen van ons land. In alle vijf krimpregio’s vertrekken inwoners naar andere regio’s en overlijden bovendien meer mensen dan er worden geboren. De bevolkingsverliezen worden deels opgevangen door de komst van mensen uit het buitenland. In Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg was het effect van de buitenlandse migratie aanzienlijk sterker dan gemiddeld in Nederland.
In Zeeuws-Vlaanderen compenseert de buitenlandse migratie het verlies van inwoners door vertrek naar andere delen van het land meer dan volledig. De meeste buitenlandse nieuwkomers komen uit België. Zij komen af op de goedkopere woningen in ons land.
bron en lees meer: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.