Actieplan Euregio Scheldemond

Actieplan Euregio Scheldemond

Aktieplan Euregio Scheldemond
Euregio Scheldemond is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de provincies Oost- en WestVlaanderen en Zeeland. Deze samenwerking verloopt in de praktijk via de Scheldemondraad. Het Scheldemondfonds en diverse Europese subsidieprogramma’s geven er mee vorm aan.
Samen tellen de drie provincies ruim 3 miljoen inwoners, verspreid over 142 gemeenten. Tegenover 2000 steeg dit bevolkingscijfer met 5 %. Tegen 2030 verwachten de Vlaamse provincies een verdere toename met 4 %, Zeeland verwacht een krimp.
Het bruto binnenlands product ligt in de drie provincies beneden het respectievelijke landgemiddelde. Het cijfer van Zeeland ligt 10 % boven dat van West-Vlaanderen en 15 % boven dat van Oost-Vlaanderen.
1,4 miljoen mensen in Euregio Scheldemond zijn economisch actief. Meer dan een derde van hen behaalde een bachelordiploma of hoger (voortgezette opleiding).
Het onderwijsaanbod in de regio is groot. Oost-Vlaanderen telt een universiteit en drie hogescholen en in West-Vlaanderen zijn er drie hogescholen en een beperkte universiteitscampus. In Zeeland vind je een hogeschool en een University College. In totaal gaat het over meer dan 80.000 studenten.
Euregio Scheldemond telt zes zeehavens: twee in elke provincie en samen goed voor een totale maritieme trafiek van zowat 140 miljoen ton. Ter vergelijking: Europa’s grootste haven, Rotterdam, verhandelt jaarlijks zowat 400 miljoen ton goederen.
Naast de logistiek zijn ook handel, zorg, welzijn en onderwijs vooraanstaande werkgevers. Belangrijke industriële sectoren zijn onder meer bouw, chemie, metaal en voeding.
DOWNLOADEN: Euregioscheldemond Actieplan (.pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.