CULTUUR: “Zwinproject”

CULTUUR: “Zwinproject”

Zwinproject
Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens.
Een landschapsarcheologische bijdrage tot het Zwindebat.

www.zwinproject.ugent.be

Claeissens naar Pourbus
(© Lukas – Art in Flanders VZW, foto Dominique Provost).

Het onderzoek en zijn doelstellingen
Het middeleeuws havengebied van het Zwin is een dynamisch landschap dat eeuwenlang beïnvloed is door de interactie tussen natuur en mens. De brede zeearm van het Zwin maakte niet enkel van Brugge een economische en culturele metropool, maar kreeg er op zijn oevers ook een ketting van bloeiende voorhavens bij. Na 1500 waren de economische hoogdagen van Brugge en zijn voorhavens voorbij, verlandde het middeleeuwse havencomplex en bleven historici en archeologen achter met een rits ‘verloren dorpen’.
Al bijna 150 jaar wordt het onderzoek naar de verbinding van Brugge met de zee en de verdwenen dorpen aangevoerd door historici en bodemkundigen, terwijl de bijdrage van archeologen eerder beperkt is geweest. De laatste decennia echter heeft de landschapsarcheologie het potentieel van non-invasieve methodes aangetoond. Een combinatie van traditionele en nieuwe non-destructieve prospectietechnieken beloven een brede en waardevolle archeologische dataset aan te leveren, die tot een beter begrip van de evolutie van het Zwingebied kan leiden.

Drie Doelstellingen
1. De exacte locatie, morfologie en kwaliteit van bewaring van de verdwenen Zwinhavens detecteren.
2. Een interdisciplinaire studie naar de historische en landschappelijke ontwikkeling en regressie van het havengebied tussen Brugge en de Zwinmonding.
3. Ontwikkelen en evalueren van een geïntegreerde methodologie om dergelijke afgedekte landschappen te onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.