GEZONDHEIDSZORG: “een flexibel woonzorgaanbod”

GEZONDHEIDSZORG: “een flexibel woonzorgaanbod”

een flexibel woonzorgaanbod Michou Manon de Bruijn

In Nederland vinden we de zorg opnieuw uit. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gelooft in de kracht van ontwerp bij de transitie van zorg in de wijk. Het fonds ondersteunt ontwerpers om samen met gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties aan deze transities te werken. Hoe kunnen we een flexibel woonzorgaanbod creëren? Welke strategieën kunnen we inzetten om de zorg voor elkaar te laten groeien? Voor het antwoord op deze en andere vragen is een intensieve samenwerking nodig tussen verschillende disciplines.

Door het groeiende aantal zelfstandig wonende ouderen verschuiven de functies van zorginstellingen steeds meer naar de hardere, intramurale zorg (zorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt) . Hoe zorgen we ervoor dat het verzorgingstehuis onderdeel blijft van de samenleving? Met ruimtelijke en programmatische testopstellingen zochten Michou de Bruijn en Ester van de Wiel naar geleidelijke overgangen tussen binnen en buiten, open en besloten, zachte en harde zorg, jong en oud, actief en rustig. In het nieuwe gasthuis koppelen ze buurtondernemers aan bewoners uit de wijk én het verzorgingstehuis om samen een informeel zorgnetwerk te bouwen. Via de nieuwe clubs zoals de KippenClub, KookClub, PlaatjesClub en BedrijvenClub worden nieuwe contacten gelegd waarbij de interesses van de clubleden de verbindende factor vormt. Het project is ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.

Michou de Bruijn en Ester van de Wiel

Seoul Design Festival 2014 | Het Nieuw Grijs
Designer Michou Nanon de Bruijn harnesses design as a medium for communicating her research and future vision, and as a way of stimulating discussion about local and global problems. Her book ‘Nieuw Grijs’ (The New Grey) took shape as a result of a three-week stay in the parish of Oostburg and highlights her research into the town’s increasing population shrinkage. She observes that young inhabitants are migrating to urban areas with the result that the number of inhabitants is dwindling and the parish’s future population will become increasingly grey-haired. During her stay the designer questioned what impact this would have on a small town and how the quality of life could best be protected. In her book De Bruijn outlines a number of solutions to this problem, such as looking at the potential of unoccupied buildings to underpin social structures. In South Korea she aims to pinpoint the local problem surrounding the increasingly ageing and shrinking population in rural areas.”

via ddw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.