GEZONDHEIDSZORG: “minder concurreren in de zorg”

GEZONDHEIDSZORG: “minder concurreren in de zorg”

Oud-bewindsman Van Rijn: minder concurreren in zorg
Ziekenhuiszorg Martin van Rijn bedacht dat de zorg een markt moest worden. Nu vindt hij de tijd rijp voor een omslag: meer samenwerking juist.

Er moet een eind komen aan de scherpe concurrentie in de zorg. Ziekenhuizen, en andere zorgaanbieders, moeten juist meer samenwerken. Mededingingsinstantie Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet zich daarbij soepeler opstellen om dit mogelijk te maken.

Dat zegt Martin Van Rijn, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid en sinds een jaar bestuurder van de Reinier Haga Groep in een interview met NRC. Onder de groep vallen drie ziekenhuizen in Zuid-Holland.

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Van Rijn als topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid in 2006 het huidige zorgstelsel ontwierp. Dat stelsel bevorderde juist concurrentie; ziekenhuizen moesten met elkaar in de slag om patiënten te trekken. Zorgverzekeraars zouden alleen de ‘beste’ en goedkoopste zorg vergoeden.

lees verder: NRC 2018-12-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.