ECONOMIE: “Het gelijk van de Club van Rome”

ECONOMIE: “Het gelijk van de Club van Rome”

Duurzame ontwikkeling Vijftig jaar geleden werd de Club van Rome opgericht, een denktank die de wereld schokte met een onheilspellend rapport over onze omgang met de planeet. Hun waarschuwing geldt nu nog.

VIER AANBEVELINGEN VAN DE CLUB VAN ROME
1
Herzie de balans tussen mens en natuur. Daarvoor is het noodzakelijk een prijskaartje te hangen aan biodiversiteit en zogeheten ecosystem services (de natuur als dienst). Dat is controversieel. Maar als je het niet doet, zal de economie uiteindelijk de biodiversiteit vernietigen.

2
Stabiliseer de wereldbevolking. Het actieprogramma van de grote bevolkingsconferentie in Kairo (1994) is nooit uitgevoerd. Zeker 250 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden beschikken daardoor niet over anticonceptie, die hun meer controle zou geven over hun leven.

3
Versterk de macht van de staat ten koste van het bedrijfsleven. Een sterke overheid kan de markt reguleren. Dat geldt ook internationaal. Terwijl veel bedrijven werken in nauwelijks gereguleerde wereldwijde markt, is economische wetgeving vaak nationaal.

4
Schrap het kortetermijndenken. Bedrijven zijn te veel gericht op maximalisatie van winsten. Ze worden min of meer gedwongen om voor een hoog dividend te zorgen, ook als dat ten koste gaat van natuur en milieu.

NRC 17-10-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.